Τα ελληνικά συστημικά μέσα ενημέρωσης βλάπτουν σοβαρά τη Δημοκρατία

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι dimitrioy-giorgos.jpg

Του Γιώργου Δημητρίου

Σε όλο τον κόσμο αναγνωρίζεται η συμβολή των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην ποιότητα της Δημοκρατίας.

Αντίθετα υπάρχει σοβαρή διαφωνία όσον αφορά το ζήτημα ότι τα ελεύθερα ΜΜΕ εξυπηρετούν ή βλάπτουν  τη Δημοκρατία μόλις αυτή καθιερωθεί. (Lisa Muller,2014 LSE)

Τα ελεύθερα ΜΜΕ στην Ελλάδα λειτουργούν με τις αρχές της αγοράς και αγνοούν τα δημοκρατικά τους καθήκοντα. Αυτό φαίνεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην δημοκρατία,προκαλώντας απάθεια, κυνισμό και εντέλει άγνοια σε ό,τι αφορά στην πολιτική μεταξύ των πολιτών.

Φέτος θα κλείσουν 10 χρόνια, μία δεκαετία κατά τη διάρκεια της οποίας τα συστημικά ΜΜΕ ασκούν κριτική μόνο στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, είτε αυτό ευρίσκεται στην κυβέρνηση, είτε αυτό ευρίσκεται στην αντιπολίτευση.

Μόνο σε αυταρχικά καθεστώτα που επιθυμούν την διατήρηση της υφιστάμενης μορφής εξουσίας μπορούν να παρατηρηθούν τέτοιες συμπεριφορές που βλάπτουν την ποιότητα της δημοκρατίας.

ΕΞΗΓΟΥΜΑΙ…

Στις εδραιωμένες δημοκρατίες υπάρχει ένα μοντέλο (Πλήρως αποδεκτό) σύμφωνα με το οποίο πρέπει να εκπληρώνουν δύο κανονιστικές λειτουργίες.

ΠΡΩΤΟΝ: Τα ΜΜΕ θα πρέπει να διαδίδουν πολιτικά γεγονότα και γενικά πληροφορίες σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες και να λειτουργούν ως “παρατηρητές”. Και αυτό ονομαζεται ΚΑΘΕΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Τα ΜΜΕ είναι υποχρεωμένα να παρέχουν ένα δημόσιο φόρουμ το οποίο θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία της κοινωνίας. Και αυτό ονομάζεται ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.

Αυτές οι διαφορές στην απόδοση των ΜΜΕ σύμφωνα με τις κάθετες και οριζόντιες λειτουργίες επηρεάζουν την ποιότητα της δημοκρατίας.

Στην Ελλάδα στα συστημικά ΜΜΕ δεν αντικατοπτρίζονται οι πολιτικοί συσχετισμοί σε επίπεδα τηλεπαρουσιαστών και βασικών σχολιαστών οι οποίοι εκφέρουν και τις κεντρικές απόψεις των καναλιών,και εντέλει ασκούν μονοκομματική και όχι αναλογική επιρροή στην κοινή γνώμη, όπως απαιτεί η ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ. Η πρόσκληση των πολιτικών στα τηλεοπτικά πάνελς ίσως γίνεται αναλογικά,αλλά αυτό δεν αλλάζει την παραπάνω πραγματικότητα.

Η προεδρία της Δημοκρατίας δεν μπορεί μόνο να βραβεύει συζύγους καναλαρχών. Πρέπει συμβολικά να κάνει  μια δημόσια νουθεσία. Η Βουλή των Ελλήνων;

Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια ας δούν τις δημόσιες κριτικές για αυτά τα θέματα στις πατρίδες τους που παραγματοποιούν το HARVARD, το LONDON SCHOOL OF ECONOMICS κλπ

Στην Ελλάδα η οικογενειοκρατεία και η ευνοιοκρατία κρατά “ομήρους”. ΚΡΑΤΆ ΚΛΕΙΣΤΆ ΤΑ ΣΤΌΜΑΤΑ.

ΑΣ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ 10 ΧΡΟΝΙΑ TV ΑΝΤΙΣΥΡΙΖΑ

ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ δυτικού επιπέδου.

Εύχομαι να είμαι εγώ ο ..Υπερβολικός.

*Ο Γιώργος Δημητρίου είναι πρώην Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ηρακλείου, μεσπουδές σε Οικονομία & Διοίκηση, master MBA Staffordshire University U.K.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί